Renseanlegg for fremtiden: Valgmuligheter for Sandefjord kommune

Oslofjorden er syk! Sandefjord må, sammen med alle kommunene i fjordens nedslagsfelt, ta grep for å møte nye krav til rensing av avløpsvann.   

Renseanlegg - Klikk for stort bildeSandefjord renseanlegg på Enga Sandefjord kommune

Nye rensekrav  

En ny rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at Oslofjorden sliter. Økosystemet er i dårlig stand, og rapporten konkluderer med at fjorden er spesielt sårbar for forurensning fra nitrogen.  Rapportene fra og Havforskningsinstituttet viser at 34 % av nitrogentilførselen til Ytre Oslofjord kommer fra kommunale avløp. Forbedret rensing er derfor et svært viktig bidrag for å forbedre tilstanden i fjorden.   

På grunn av dette har Statsforvalteren i Vestfold og Telemark varslet at de trolig vil sette krav om at vi må rense nitrogen fra avløpsvann innen 31. desember 2031. Kravet er kommet for Sandefjord RA og Vårnes RA og er forankret i Forurensningsforskriften 

Statsforvalteren har pålagt Sandefjord kommune å utrede mulighetene for nitrogenrensing – enten alene eller i samarbeid med andre kommuner. Denne utredningen må være klar innen 1. april for Vårnes RA og 24. september for Sandefjord RA. Kommunen må spesielt vurdere hvilke konsekvenser det vil få dersom man må rense 70, 80 eller 85 % av nitrogenet fra avløpsvannet. 

Resultatene fra utredningen vil være viktige når man senere skal søke om ny utslippstillatelse. Da må vi vite hva rensekravene vil bety i praksis – både for økonomien og forbruk av energi, kjemikalier, areal og andre ressurser. Målet er å finne ut hvor mye ekstra rensekapasitet vi får for hver krone som investeres i bedre kloakkrensing.  

I tillegg innfører EU nye krav til rensing av avløpsvann, krav som nye renseanlegg må være forberedt på å kunne oppfylle. 

Sandefjord RA skal utvides for å kunne fjerne nitrogen

Med bakgrunn i en mulighetsstudie der avløpsvannet ble vurdert sendt til andre renseanlegg, kom det frem at det verken var bærekraftig eller økonomisk. Kommunestyret vedtok våren 2024 at avløpsvannet som i dag går til Enga, skal behandles der også i fremtiden.  

For Vårnes renseanlegg er det flere alternativer.

Historikk

I Sandefjord har de kommunale avløpsrenseanleggene blitt bygget i perioden 1970-1990, men det er gjort mange oppgraderinger opp igjennom årene. De to renseanleggene som mottar mest avløpsvann er Sandefjord renseanlegg (RA) som ligger på Enga i Sandefjordsfjorden og Vårnes RA som ligger i gamle Stokke kommune.  

Sandefjord RA ble oppgradert så sent som i 2023, fra kun fosfor-rensing til også å rense organisk stoff. Anlegget skal videreføres av kommunen, men får strengere rensekrav.  

Vårnes RA renser i dag kun forurensinger bundet til partikler, samt fosfor, og må oppgraderes for å redusere utslippet av nitrogen og organisk stoff. Nå vurderes flere alternativer for å sikre en bærekraftig løsning for innbyggerne og miljøet.  

De fem alternativene til Vårnes renseanlegg:

  • Utvide med nytt renseanlegg på Vårnes   
  • Pumpe avløpsvannet fra Vårnes, sammen med avløp fra Tjøme, til Enga (Sandefjord RA)  
  • Pumpe avløpsvannet fra Vårnes til Vallø (Tønsberg RA) 
  • Bygge et nytt felles renseanlegg på Slagentangen sammen med Holmestrand, Tønsberg, Færder og Horten 
  • Bli med kommunene rundt Ytre Oslofjord (Nordre Vestfold, Drammensregionen, Mosseregionen og Asker) på et felles renseanlegg på Tofte i Hurum

Den faglige anbefalingen fra prosjektet for nytt renseanlegg skal etter planen legges frem for politikerne i kommunestyret 25. september 2025. 

Hva betyr oppgraderingene av renseanleggene for deg som innbygger?  

Sandefjordsfjorden med småbåter og byen i bakgrunnen - Klikk for stort bilde Heidi Marie Gøperød

Bedre vannkvalitet

Nye renseanlegg vil rense kloakken og redusere utslipp av nitrogen, organisk stoff (bruker opp oksygenet i fjorden når det råtner) og enkelte miljøgifter, uavhengig av beliggenhet, noe som vil gi en friskere Oslofjord.  

Økonomiske konsekvenser

Valg av renseanlegg vil påvirke kommunens investeringsbehov. Renseanlegget skal finansieres via selvkost. Det vil si at du som bruker og innbygger må betale høyere kommunale avgifter eller avløpsgebyr.    

Byggeperiode og ulemper

Uansett alternativ vil byggingen påvirke enkelte områder med anleggsarbeid og graveprosjekter både der det skal bygges renseanlegg, men også der det eventuelt må legges nye rørledninger og pumpestasjoner.