Barn og unge som pårørende

Barn som pårørende er barn under 18 år, som har nærstående som er syke, har funksjonsnedsettelser eller rusproblemer. Dette gjelder biologiske barn, adoptivbarn, ste- og fosterbarn, og også barn som er pårørende til søsken, ste- og fostersøsken.

Slik jobber vi med barn som er pårørende

Ingen familier skal måtte stå i en vanskelige situasjon alene. Alvorlig sykdom hos ett familiemedlem påvirker hele familien. Barn og unge må inkluderes tidlig når en de står nær blir alvorlig syk eller på andre måter trenger hjelp.

I Sandefjord skal barn som pårørende bli sett, hørt og ivaretatt. Vi har en rutine for ansatte for hvordan vi jobber med barn som er pårørende.  Vi har en rutine for ansatte for hvordan vi jobber med barn som er pårørende

Alle aktuelle tjenester har en barn-som-pårørende ansvarlig. Våre ansatte skal alltid spørre om det er barn eller søsken under 18 år i familien. Det gjør vi fordi vi bryr oss og fordi ingen familier skal måtte stå i en vanskelig situasjon alene.

Lovverk og veiledere

Helsepersonell er lovpålagt å ivareta behovet for informasjon og nødvendig oppfølging for mindreårige barn som er pårørende.

Veiledere

Andre tilbud for barn og unge

Tenk sammen er en fellesbetegnelse for all innsats som retter seg mot alle tjenestene på tvers av kommunalområdet, Kunnskap barn og unge. 

Nettsteder med råd og veiledning til barn og unge som pårørende

  • UngePårørende.no - et nettsted som er laget for og med barn som er pårørende 
  • Ung.no - ​​​​noen å snakke med om sykdom eller rus i familien
  • BARsnakk - en chattetjeneste for deg som har en mor eller far, eller andre du bryr deg om – med rusproblemer
  • Treffpunkt -  kreftforeningens møteplass for barn og unge som pårørende
  • Helsenorge.no - ressurs for foreldre om å snakke med barn om sykdom
  • Helsedirektoratets veileder for pårørende har et eget kapittel med informasjon og støtte til barn som pårørende.

Artikkelliste