Temaplan for kommunale lekeplasser med tiltaksliste for perioden 2022-2031

5 Inndeling av lekeplasser

Lekeplassene inndeles etter ABCD-prinsippet, der A er de mest tilrettelagte plassene med høy bruksfrekvens og sentral plassering og D er lekeplasser uten vesentlig tilrettelegging og/eller liten bruksfrekvens.

Lekeplassene vurderes blant annet ut fra arealstørrelse, aktivitetstilbud og plassering. Lekeplassene i kategori A har store arealer tilgjengelig. Kategori B er i hovedsak fra ca. 1500 kvm og oppover, mens kategori C i hovedsak er fra ca. 700 kvm og oppover. Kategori D varierer fra små lekeplasser på ca. 200 kvm og oppover til relativt store naturområder uten vesentlig tilrettelegging. Størrelsen på arealet er i seg selv ikke nok til å heve en lekeplass opp i en høyere kategori, men er et av momentene som er vurdert inn i denne sammenheng.

KATEGORI A:

Store og sentrale lekeplasser, med høy bruksfrekvens, høyt tilretteleggingsnivå og som bidrar til aktivitet for større deler av kommunen. Arealmessig har disse lekeplassene store aktivitetsarealer til disposisjon i tilknytning til lekeplassen. Kommunen har utvalgte sentrale lekeplasser i tilknytning til Sandefjord by som er Badeparken, og tidligere i Bugårdsparken.

Lekepass i Badeparken - kategori A - Klikk for stort bildeLekepass i Badeparken - kategori A Sandefjord kommune

KATEGORI B:

Tilrettelagte lekeområder med bruk fra barn ut over nærmiljøet. Lekeplasser i denne kategorien har et variert tilbud av naturlige elementer, lekeapparater og en tilhørende grønn flate med mulighet for en eller flere av følgende aktiviteter: aking, ballaktiviteter og/eller naturleik.

Lekeplass i Årfuglveien – kategori B - Klikk for stort bildeLekeplass i Årfuglveien – kategori B Sandefjord kommune Lekeplass i Snorreveien – kategori B - Klikk for stort bildeLekeplass i Snorreveien – kategori B Sandefjord kommune

KATEGORI C:

Primært lokale lekeområder med et variert tilbud av aktiviteter og tilrettelagt for ulike aldersgrupper, men erfaringsmessig med mindre barn i fokus. Disse lekeplassene har et mer begrenset aktivitetstilbud enn lekeplassene i kategori B. Det er et mål at lekeplasser i kategori C minimum skal ha mulighet for sandlek, huske, et balanse-/klatreelement og/eller sklie på plassen. Effekten ut over nærmiljøet er begrenset.

Arealmessig varierer plassene fra ca. 700 kvm og oppover, noe som tilsier at ikke alle plasser har mulighet for ballaktivitet, aking og/eller naturlek.

Lekeplass i Hjorteveien – Kategori - Klikk for stort bildeLekeplass i Hjorteveien – Kategori C Sandefjord kommune

KATEGORI D:

Små plasser med et relativt begrenset aktivitetstilbud og lokal bruk. Lekeplassene ligger gjerne også i nærheten av andre lekeplasser i en høyere kategori, som driftes i kommunal eller privat regi.

I kategori D finnes det en del naturområder og ballsletter omkranset av natur, som ikke er tilrettelagt fysisk med lekeapparater. Behovet for oppfølging og vedlikehold er mer begrenset. Flere av disse lekeplassene ligger mindre sentralt, og har således mindre intensiv bruk.

Det er i tillegg en del ballsletter, basketbaner etc. som ikke inngår i oversikten over lekeplassene, men håndteres separat.

Kommunen mener at lekeplasser i denne kategorien bør tilpasses naturlige elementer i den grad det er mulig.

Balløkke i Kiserødåsen – kategori D - Klikk for stort bildeBalløkke i Kiserødåsen – kategori D Sandefjord kommune