Leve hele livet i Sandefjord

Planen «Leve hele livet i Sandefjord» skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger og ha en trygg og aktiv alderdom.

»Satsingsområdene for planen er:

  • Økt bruk av velferdsteknologi
  • Styrke brukerrollen
  • Støtte opp om pårørendes rolle
  • Tilrettelegge for frivillig innsats og engasjement
  • Demensvennlig samfunn
  • Sikre behov for heldøgn omsorg
  • Samarbeid med øvrige samfunnsaktører
  • Heltidskultur

Planen konkretiserer mange tiltak. Et av de viktigste pågående tiltakene er handlingsplanen Aldersvennlige Sandefjord, som skal bidra til et inkluderende og tilgjengelig lokalsamfunn som fremmer aktiv aldring. Arbeidet kommer hele befolkningen til gode. Et lokalsamfunn som er trygt, inkluderende og tilgjengelig for eldre, vil også være det for barn. Et nærmiljøområde som er utformet slik at eldre kan ferdes uten fysiske hindringer vil også være tilpasset øvrige innbyggere.

Et aldersvennlig samfunn er et samfunn der eldre

  • har reell mulighet til å ferdes i og bruke nærmiljøet​
  • bor hjemme lengst mulig​
  • har aktiviteter de har lyst til å delta på og mulighet til å komme seg dit​
  • unngår ensomhet og sosial isolasjon​
  • kan bidra som den ressursen de er

Handlingsplanen «Leve hele livet i Sandefjord" (PDF, 1015 kB)

Handlingsplanen " Aldersvennlige Sandefjord" 

Bakgrunn for plan

De fleste eldre i Sandefjord lever gode liv. De former sin egen hverdag, de er aktive og deltar i sosiale fellesskap, de bidrar med sine ressurser; som frivillige, for familie og venner, og i nærmiljøet, og får gode helse- og omsorgstjenester når de trenger det. Alle eldre bør ha mulighet til å ha gode hverdager, også ved sviktende helse og behov for bistand og tjenester. For at dette skal være mulig har Sandefjord kommune vært tidlig ute med å planlegge Sandefjords fremtidige eldreomsorg. 

Etter kommunesammenslåingen fikk konsulentselskapet PWC i oppdrag å utrede hvilke utfordringer nye Sandefjord kommune ville kunne få med å dekke behovene til en økende andel eldre innbyggere. Rapporten konkluderte med at kommunen ikke vil kunne dekke behovene, verken økonomisk eller når det gjelder rekruttering av ansatte, dersom disse øker i takt med antall eldre. Det ble pekt på at et økt behov for institusjonsplasser ville være spesielt utfordrende. Rapporten viste at det i Sandefjord var nødvendig å tenke nytt.

Rapporten ble behandlet politisk. Den ble i tillegg utgangspunktet for et folkemøte, og for møter med brukerorganisasjoner, om hva kommunen burde satse på fremover. Det ble her lagt grunnlag for et retningsvalg for eldreomsorgen i Sandefjord. Retningsvalget ble senere vedtatt av kommunestyret, og dannet grunnlaget for en detaljert handlingsplan.

Leve hele livet i Sandefjord

Samtidig med at utviklingsarbeidet i Sandefjord pågikk, kom regjeringen med reformen Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre. Forventningen til kommunene var her tydelig; de skulle forberede seg på demografiutfordringene ved å utarbeide egne planer i tråd med reformen. For å understreke at Sandefjords lokale handlingsplan var, og er, sammenfallende med reformens intensjon og innhold, fikk kommunens lokale handlingsplan navnet "Leve hele livet i Sandefjord"

Sterk forankring - en suksessfaktor

Sandefjord var tidlig ute med å utarbeide en handlingsplan i tråd med reformen, og er eksempelkommune i ny veileder utarbeidet av KS.

En vesentlig suksessfaktor i Sandefjord er en sterk forankring i kommunens toppledelse og på folkevalgt nivå. De folkevalgte i Sandefjord ønsker å investere i forebyggende og behovsreduserende tiltak framfor å investere i et så høyt antall institusjonsplasser som demografiutviklingen tilsier, dersom dagens dekningsgrad skal opprettholdes. Dette kommer tydelig fram i kommunestyrets prioritering i budsjettbehandlingen.

Kommunestyret har hatt satsningen på Leve hele livet i Sandefjord til
behandling ved flere anledninger.

Status 

Siden 2018 har kommunalområdet helse, sosial og omsorg arbeidet med å implementere tiltakene i planen og innføre nye måter å jobbe på.

I lenkene under finner du eksempler på igangsatte tiltak fra handlingsplanen 2019-2023. 

I august 2021 ble ny plan for perioden 2021-2025 vedtatt. Tiltakene som i stor grad er gjennomført er tatt ut, mens nye tiltak er lagt til. Gjeldene handlingsplan for Leve hele livet i Sandefjord (2021-2025) inneholder 27 tiltak. Disse kan du lese mer om i handlingsplanen.

Kontaktinformasjon

Lise Tanum Aulie

Telefonnummer: 97 01 89 75