Helhetlig ROS

Alle kommuner har et ansvar for å utvikle trygge og robuste lokalsamfunn. Det innebærer blant annet ansvar for å beskytte befolkningen og å bidra til å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner.

Etter Sivilbeskyttelsesloven har kommunen plikt til å kartlegge uønskede hendelser som kan inntreffe i kommunen, vurdere hvor sannsynlig det er at det skjer og konsekvensene av hendelsene dersom de skjer.

Kunnskapen kommunen får ved å gjøre en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse skal brukes for å iverksette forebyggende tiltak som kan redusere sannsynligheten og konsekvensene. Det kan være holdningsskapende arbeid, arealplanlegging og sikrings- og beskyttelsestiltak. På samme måte skal kommunen anvende kunnskapen til å etablere enn beredskap for å begrense eller håndtere uønskede hendelser og konsekvensene av dem. Viktige elementer er å ha en plan med tiltak, gi opplæring og øve.

Denne rapporten beskriver hvordan kommunen har gjort en helhetlig risiko- og sårbarhets-(ROS-)analyse og hvilke vurderinger som er gjort. Rapporten inneholder også forslag til tiltak. Overordnede beredskapsplaner revideres med bakgrunn i funn og vurderinger i helhetlig ROS-analyse.

Arbeidet med risiko- og sårbarhets analysen har engasjert mange og bare i arbeidsgruppene har det deltatt 11 personer fra kommunens samarbeids - parter og beredskapsaktører. I tillegg var det 24 fagpersoner og ledere i kommunen som deltok i arbeidsgruppene. Utover dette har prosjektgruppen kontaktet virksomheter, fagpersoner og myndigheter for avklaring av enkelte spørsmål. Kommunen takker alle for det viktige bidraget til dette arbeidet.