Helhetlig ROS

7 Risiko og sårbarhetsvurdering

Risiko- og sårbarhetsvurderingen benytter samfunnsverdier og konsekvenstyper slik de er definert i vedlegg til Veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunene. De uønskede hendelsene er vurdert ut ifra et verst tenkelig scenario, men allikevel innenfor en realistisk ramme. De uforutsette hendelsene skjer gjerne når flere uheldige ting skjer samtidig. Dette tar ned sannsynligheten, men utfordrer oss på å være forberedt på å håndtere krisen når den allikevel skjer. 

Risiko- og sårbarhetsvurdering illustrasjon - Klikk for stort bilde


Figuren er hentet fra veilederen for helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen, DSB side 28. Den illustrerer sammenhengen mellom forebyggende tiltak (sannsynlighetsreduserende barrierer) som er målrettet mot årsaker og skadereduserende tiltak (konsekvensreduserende barrierer) som er rettet inn mot de ulike konsekvensene. Grad av usikkerhet referer til hvor god sammenheng det er mellom beskrivelse av uønsket hendelse og vurderingen i analysen, tilgjengelig kompetanse i analysen og oversikt over variablene som påvirker konsekvensene. Det vil alltid være en grad av usikkerhet i kommunens analyser. Der graden av usikkerhet er høy, vil samlet risiko være satt noe høyere. På den måten vil det være et skjerpet krav til beredskap, i tråd med beredskapsprinsippet «moderat overreaksjon». Hendelsenes interaksjon med hverandre er illustrert i skjema kapittel 8. 

Graden av sårbarhet er vurdert ut ifra om hendelsene er en trussel mot kritiske samfunnsfunksjoner. Listen over kritiske samfunnsfunksjoner er justert etter forrige kommunale helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse. Samfunnsfunksjoner som kommer frem av regjeringens liste (oppdatert 28.06.2021), og som er relevant for kommunen, er tatt med i analysen (se tabell kapittel 8).

Sårbarhet er også vurdert ut ifra om en hendelse påvirker eller har en gjensidig påvirkning til andre hendelser i analysen. Kunnskap om dette har stor betydning for hvordan kommunen håndterer krisen. Hendelsenes interaksjon med hverandre er illustrert i skjema kapittel 8

Skog med masse regn - Klikk for stort bildeFlom ved Marumskogen Thor Henry Thorød