Helhetlig ROS

1 Oppsummering

Arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap kan relateres til flere av FNs bærekraftsmål. Det mest relevante er «Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige». Formålet med arbeidet i samfunnssikkerhet og beredskap er å «ivareta befolkningens sikkerhet og trygget». Funnene i risiko og sårbarhetsanalysen skal benyttes «med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier»

Sandefjord kommunes beliggenhet og natur gjør at vi ikke er spesielt utsatt for naturhendelser sammenlignet med andre kommuner i Norge. Men vi har høy forekomst av kvikkleire i hele kommunen. Det mest alvorlige med kvikkleireskred er at det tar liv. I tillegg kan det ødelegge infrastruktur og bygninger som vil kreve omfattende innsats fra kommunen på kort og lengre sikt. Slike hendelser får store økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser.

Langs veien, mye vann i merkedamselva - Klikk for stort bildeFlom i Merkedamselva. Thor Henry Thorød

Klimaendringene rammer Sandefjord kommune på lik linje med kommuner ellers i landet. Skader etter overvannsflommer kommer oftere. Dette krever stor oppmerksomhet på plannivå, saksbehandling og i beredskap. Selv om ikke kvikkleire blir mer ustabil av økt nedbør som følge av klimaendringer, vil økt flomaktivitet og erosjon i utløpssoner øke risikoen for kvikkleireskred.

Analysen viser at de hendelsene som utgjør en størst risiko for liv og helse er pandemi, matbåren smitte og svikt i legemiddelforsyningen. Av disse hendelsen er det pandemi som påvirker kritiske samfunnsfunksjoner i størst grad. Pandemi er også den hendelsen som påvirker de øvrige hendelsene i størst grad. Analysen av hendelsen Svikt i legemiddelforsyning vurderes å ha høy grad av usikkerhet. Det bør gjennomføres tiltak for å få bedre kunnskap om dette og mer samarbeid med relevante aktører i utarbeidelse av beredskapstiltak.

CBRNE-hendelser, Stor ulykke, Pågående livstruende vold (PLIVO) og Akutt forurensning er de hendelsene som i relativt stor grad er en risiko for liv og helse. Analysene av CBRNE hendelse og store ulykker vurderes å ha høy grad av usikkerhet og av den grunn bør risikoen vurderes å være noe høyere enn det som går frem av analysen.

3 personer på Torp Lufthavn  - Klikk for stort bildeTeststasjon på Torp lufthavn Thor Henry Thorød

Hendelsene Pandemi, Bortfall av strøm og Løsmasseskred, er de hendelsene som i størst grad påvirker kritiske samfunnsfunksjoner. Men Pandemi, Bortfall av strøm og Bortfall av elektronisk kommunikasjon (EKOM) er de hendelsene som i størst grad påvirker andre hendelser. Risikoen øker mest når andre hendelser skjer samtidig med en av disse tre hendelsene. 

I 14 av de analyserte hendelsene vurderes det å være relevant å sende ut innbyggervarsling. For halvparten av disse hendelsene vurderes lokasjonsbasert varsling å være det riktige. Sandefjord kommune har ikke det i dag. 

I 11 hendelser kan det være relevant å iverksette evakuering. Kommunen har en plan for å opprette evakueringssenter og har en samarbeidsavtale med transportør dersom det blir relevant. Det blir også viktig å ha reviderte evakueringsplaner for kommunale enheter som har ansvar for personer som trenger bistand til evakuering.