Helhetlig ROS

5 Metode og prosess

Prosjektets tre faser 

I planleggingsfasen utarbeidet prosjektgruppen forslag til prosjektplan som ble forankret i styringsgruppen. 

Med utgangspunkt i kommunens helhetlige ROS-analyse fra 2016 og FylkesROS fra 2020 la prosjektgruppen frem forslag til uønskede hendelser, som skulle inngå i rapporten, for styringsgruppen. Med innspill fra styringsgruppen ble det besluttet at 22 uønskede hendelser skulle analyseres. Dette er hendelser som kan skje i Sandefjord og som kan true kritiske samfunnsfunksjoner og kommunens normale drift. De uønskede hendelsene er listet opp i kapittel 6.

Det ble etablert arbeidsgrupper som gjennomførte analysen. Medlemmer til arbeidsgruppene ble rekruttert både internt og eksternt ut ifra kompetanse for de valgte scenario. Førende for hvem som ble forespurt, var behovet for å sikre tilgangen til relevant kompetanse relatert til den enkelte hendelsen som skulle analyseres. Samtidig var det et mål å ha med ulike faglige perspektiv i analysen. Deltagerne i arbeidsgruppene er listet opp
i vedlegg 1.

Gjennomføringsfasen bestod av et «åpningsseminar» for alle som ble invitert med i arbeidsgruppene. Formålet var å gi alle en felles forståelse av helhetlig ROS og hvilken betydning den er ment å ha for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i kommunen. Det ble gitt en gjennomgang av analyseprosessen og bruk av skjema. I forkant ble DSBs veileder for helhetlig ROS, veileder for forskrift om kommunal beredskapsplikt, kommunens helhetlig ROS fra 2016 og FylkesROS 2020 sendt ut.

Deretter ble det gjennomført to gruppemøter for hver av de fire arbeidsgruppene. Alle møtene ble gjennomført som nettmøter. Kommunen kjøpte tjeneste av Advansia for å lede gruppemøtene, samle og oppsummere data. Prosjektgruppen kvalitetssikret analysene og sjekket ut enkelte punkter med særskilt kompetanse i og utenfor kommunen. Skjemaene gikk deretter ut til arbeidsgruppene for en siste sjekk og for å gi oppsummert kunnskap tilbake til deltagerne.

I oppfølgingsfasen utarbeidet prosjektgruppen forslag til rapport og plan for oppfølging som så ble forankret i styringsgruppen før dette ble oversendt kommunestyret til behandling.