Helhetlig ROS

3 Kommunebeskrivelsen

Illustrasjon av boligfelt - Klikk for stort bilde

Sandefjord kommune ble slått sammen med kommunene Stokke og Andebu i 2017. I folketall er dette den største kommunen i fylket Vestfold og Telemark. Kommunen har lang kystlinje og er nabo med Tønsberg kommune i nord, Larvik kommune i sør og Færder kommune mot øst.

Bysentrum ligger innerst i Sandefjordsfjorden. Her lå det allerede i 1680 et ladested

For å sikre innbyggerne gode tjenester og for å utøve nødvendig myndighet, er kommunen organisert i seks kommunalområder

Kommunen har satset mye på en digital utvikling som blant annet har disse målene: 

  • Digitalisering i Sandefjordskolen skal gi barn og unge gode digitale ferdigheter som skal gjøre dem i stand til å oppleve livsmestring og lykkes med skole, arbeid og samfunnsdeltagelse.
  • Satsing på velferdsteknologi skal gi kostnadseffektive tjenester med økt kvalitet.
  • Tilby innbyggere og næringsliv en god digital infrastruktur.
  • Tilby innbyggerne en digital dialog gjennom Innbyggerappen.
  • Digitalisering skal ivareta informasjonssikkerhet og sikre personvernet.

3.1 Natur

Solnedgang ved kysten - Klikk for stort bildeEndemorenen, Raet, som går tvers gjennom kommunen er en del av den største sammenhengende endemorenen i Skandinavia Tone Elisabeth Varmo

Kommunen har ca. 160 kilometer kystlinje med over 100 små og større øyer. Endemorenen, Raet, som går tvers gjennom kommunen er en del av den største sammenhengende endemorenen i Skandinavia og ble dannet for 11-12 000 år siden.

Kvikkleire

er leire som ved overbelastning eller omrøring, går over fra sin vanlige faste tilstand og blir lettflytende.
https://snl.no/kvikkleire

Som et resultat av landhevning er store deler
av kommunen dekket av sand og leire som
opprinnelig ble avsatt i sjøen (marin leire).
I områder som er kartlagt er det flere steder
registrert kvikkleire.

Kommunen har 16 naturvernområder med
blant annet bøkeskog, myrer, våtmark, plantefredningsområder og geologi som er
opprettet som naturminne. Nord for raet er
det lave skogkledde åser og mindre dalføre. 

3.2 Befolkning og bosetting

Personer, med tekst ved siden hvor det står 64 616 innbyggere. - Klikk for stort bilde

 

Det er 64 616 innbyggere i Sandefjord kommune (SSB 2. kvartal 2021). Vel 40 000 bor nært til byen Sandefjord. Det er bosetting i hele kommunen, men de fleste bor i tettstedene Stokke, Andebu, Melsomvik, Kodal, Fossnes og Høyjord. Som de øvrige kommunene i regionen har kommunen befolkningsvekst. Det er ifølge SSB beregnet at det bor 67 392 i kommunen i 2030.

3.3 Skoler

Kommunen har sju skolekretser med en ungdomsskole i hver krets og til sammen 21 barneskoler. I tillegg er det fire privatskoler på barne- og ungdomstrinnet. Fylkeskommunen driver Sandefjord videregående skole som er en av landets største med ca. 2100 elever og ca. 350 ansatte. 

3.4 Næringsliv

En dame som maler vegg og en mann som snekrer - Klikk for stort bilde

Sandefjord kommune har i dag variert industri, herunder kjemisk og grafisk industri, samt verkstedindustri, tre- og næringsmiddelindustri og rederivirksomhet. 78 % av alle arbeidsplassene i kommunen er i privat sektor. Malingsprodusenten Jotun er kommunens største bedrift. Jotun er et konsern med over 67 selskaper og 38 produksjonsanlegg i 23 land. Hovedkontoret ligger i Sandefjord. 

Kommunen er også en betydelig landbrukskommune. Nord i kommunen er det mye skog og kommunen er tredje størst i fylket på skogavvirkning. Det er også betydelig netthandels- og handelsvirksomhet i kommunen.

3.5 Samferdsel

Vestfoldbanen går tvers gjennom kommunen og har tre stasjoner, Stokke, Torp og Sandefjord. 

Sandefjord lufthavn Torp har seks direkteflyvninger innenlands og 27 direkteruter utenlands pr. november 2021. Nesten 2,1 millioner passasjerer reiste til eller fra Torp i 2019. 

E18 følger raet gjennom kommunen. I 2019 ble totalt over 68 millioner kjøretøy registrert i bomstasjonene. Stokke Ravei og Raveien (tidligere E18) er omkjøringsvei for E-18 gjennom hele kommunen. I øst går fylkesvei 303 fra Tønsberg, gjennom Sandefjord sentrum og til Larvik. 

To ferjeselskaper sørger for seks daglige ferje-avganger mellom Sandefjord og Strømstad. Om sommeren går det en mindre ferje mellom Engø, øst i kommunen, og Veierland (Færder kommune).

3.6 Kulturmiljø

Stavkirke - Klikk for stort bildeHøyjord stavkirke. Sandefjord kommune Dør på et hus - Klikk for stort bildeEtter bybrann i 1990, finnes det fortsatt noen bevarte trehus fra begynnelsen av 1800-tallet. Sissel Fon Nilsen

De eldste arkeologiske funnene i kommunen er fra yngre steinalder. Det er to steinsettinger på Elgesem og et helleristningsfelt på Jåberg. Det er gjort mange funn fra vikingtiden og Gokstadskipet som ble gravd ut i 1880 står på Vikingmuseet på Bygdøy.

Høyjord stavkirke er den eneste stavkirken i Vestfold. Den er første gang omtalt i en bok fra 1390-årene. Det er unikt at en stavkirke som står så langt syd i landet er bevart. De tre middelalder-kirkene i stein, Andebu kirke, Skjee og Kodal kirke, antas alle å være fra 1100-tallet.

Sandefjord ble rammet av en stor bybrann i 1900. Men i Bjerggata og Breili finnes fortsatt Sandefjord eldste bevarte boligområdet. Her er det trehus fra begynnelsen av 1800-tallet.